Dani Cardona

"En cada imatge hi ha una part de qui l’ha feta. Els ciutadans han de participar en el concurs fotogràfic Palma365 perquè volem veure com comprenen i veuen la seva ciutat."

Dani Cardona a Instagram


Palma, 1971. Després d’estudiar arquitectura tècnica i motivat pel seu interès en la fotografia i el fotoperiodisme, va començar a treballar com a fotògraf freelance el 1997. De 1998 a 2010, va treballar per a l’agència de notícies Reuters fotografiant esports i notícies d’actualitat. Des de 2010, el seu interès en la fotografia i l’art s’ha dirigit al comissariat artístic i la publicació de llibres. És autor dels fotollibres: 2009 photo diary (2010), Paraíso (2014), Agujero (2015, en col·laboració amb el dibuixant Pere Joan) i Les vacances de Monsieur Rabatel (2017).

Quan vares descobrir la fotografia? Vares pensar que t’hi dedicaries?

Vaig descobrir la fotografia tard, als 24 anys. Estava acabant Arquitectura Tècnica a Barcelona i, per casualitat, va arribar una càmera a les meves mans. Em fascinava la fotografia de carrer. Tres anys després tota la meva vida girava al voltant de la fotografia i em dedicava a això professionalment.

Què és el que més t’agrada d’aquesta professió?

El que més m’agrada és la possibilitat de convertir el fotògraf en un espectador que documenta el que succeeix al seu al voltant. És igual el que succeeix davant tu. La fotografia parteix de la representació de la realitat en la qual el fotògraf selecciona un enquadrament i un motiu entre infinites possibilitats.

Com descriuries el teu estil en tres paraules?

Documental.

Destacaries algun projecte/alguna foto de la qual estiguis especialment orgullós/osa?

El que té de bo acabar un projecte és que sempre en comença un altre. Em sent orgullós de mantenir la motivació i seguir explorant les possibilitats que ens ofereix el llenguatge de les imatges en una època en la qual cada vegada tindran més protagonisme.

Les xarxes socials han apropat la fotografia a la ciutadania, què opines d’això?

Vivim un moment sense precedents a la història de la fotografia. Mai hi havia hagut tantes persones al món que portassin sempre damunt una càmera de fotos i tinguessin tanta facilitat per a compartir-les. A xarxes socials com Instagram, es pugen més de 60.000 fotos per minut. Les imatges s’estan consolidant com un llenguatge independent, en el qual ja no només es valora l’estètica sinó també el seu significat i la manera en què són interpretades.

Per què creus que és important que els ciutadans participin en el II Concurs Palma365? Com els animaries a participar-hi?

En cada imatge hi ha una part de qui l’ha feta. Els ciutadans han de participar en el concurs fotogràfic Palma365 perquè volem veure com comprenen i veuen la seva ciutat.

Algun consell professional per als participants del II Concurs Palma365?

Que no es deixin portar per com ha de ser una bona foto i que ells mateixos siguin els que ens impressionin amb el seu treball.

Diuen que la llum de Mallorca (i per tant també la de Palma) és màgica. Hi estàs d’acord? Per què?

El sol és el major i millor focus de què pot gaudir un fotògraf. A Palma tenim una mitjana de 300 dies de sol a l’any. Només hem de cercar l’hora del dia que ens ofereix la millor llum. Què més es pot demanar.

Palma és viva a l’estiu, però també la resta de l’any. Què recomanaries fer als qui la visiten a l’hivern, a la primavera i a la tardor?

Primavera i tardor són les millors estacions per a gaudir de Ciutat. És l’època en la qual podem treure partit de totes les possibilitats que ens ofereix Palma (i Mallorca).

Si haguessis de triar un racó de Palma, amb quin et quedaries?

El convent de Santa Clara, al centre de Palma. Em fa sentir que m’he traslladat a una altra època. A més, no puc evitar gaudir dels dolços que fan les monges de clausura, són boníssims.

texto cookies