Javi Saguillo

"A Palma m’agrada la llum de tardor i d’hivern, que coincideix amb la soledat dels espais i creen una atmosfera familiar però estranya. També l’atmosfera de primavera, amb el seu toc optimista, em sembla bonica."

Javi Saguillo a Instagram


Aprenc tot el que sé de la professió assistint el fotògraf Pedro Coll. Més endavant començ a realitzar tot tipus d’encàrrecs a l’illa. A poc a poc la meva carrera s’enfoca cap a campanyes publicitàries i lifestyle de viatge per a clients nacionals i internacionals.

Al mateix temps, intent compaginar-ho amb algun projecte personal, tant de moda com de foto de carrer. També m’introduesc al món del vídeo, treballant majorment com a director de fotografia.

M’agrada la fotografia estranya i optimista. La composició, l’acció, el color, el control, el descontrol, la literatura i l’equilibri.

Quan vares descobrir la fotografia? Vares pensar que t’hi dedicaries?

La meva mare va començar a treballar amb el fotògraf Pedro Coll quan jo era un nin, sempre estava voletejant per les sessions, envoltat de càmeres i de llibres de fotografia, per la qual cosa vaig créixer amarat d’aquest món i em vaig formar com a fotògraf sense saber-ho.

No vaig pensar que m’hi hagués de dedicar, al principi, però en acabar els meus estudis em vaig adonar que el que més m’agradava era el cinema, la literatura i la fotografia, i el que tenia més a prop era això últim. També pens que era la professió més realista a la qual dedicar-se de les tres.

Què és el que més t’agrada d’aquesta professió?

Que t’obliga a viure més, a estar als llocs que fotografies i interaccionar amb la gent que fotografies. Alguna cosa que almanco jo no faria si no fos fotògraf.

Com descriuries el teu estil en tres paraules?

Acció, Composició i Color.

Destacaries algun projecte/alguna foto de la qual estiguis especialment orgullós/osa?

Molt difícil autoseleccionar-se. Hi ha una foto que vaig fer a Artbasel de Miami, d’una senyora mirant un quadre lisèrgic i estrident, du un vestit que es mimetitza amb el quadre i un tall de cabells perfecte per a la composició. Una escena estranya de la qual aquella senyora mai va ser conscient.

Les xarxes socials han apropat la fotografia a la ciutadania, què opines d’això?

Les xarxes han fet que ara tothom faci millors fotos i que tingui una educació visual molt més potent. Hi ha fotògrafs mítics com David Alan Harvey, Martin Parr, Alex Webb o Steve McCurry, entre d’altres, que fan servir molt les xarxes i és una bona manera d’apropar-se al seu treball. També és molt útil per a descobrir nous fotògrafs.

Per què creus que és important que els ciutadans participin en el II Concurs Palma365? Com els animaries a participar-hi?

Especialment si volen dedicar-se a la fotografia sempre és interessant presentar-se a concursos, perquè donen visibilitat al teu treball. A més, de vegades t’obliga a sortir al carrer i aconsegueixes fotos que si no no tindries.

Algun consell professional per als participants del II Concurs Palma365?

En el pla romàntic, que tinguin referències de fotògrafs i mirin molta fotografia, molt cinema i molta literatura. La fotografia té molta literatura implícita que de vegades la gent oblida i que t’ajuda a explicar històries.

En el pla pràctic que potencialment siguin versàtils, tant en la tècnica com en l’estil, i que no donin tanta importància als processos de com fer una foto, sinó a la foto en si.

Diuen que la llum de Mallorca (i per tant també la de Palma) és màgica. Hi estàs d’acord? Per què?

Pens que hi ha molt de mite amb la llum especial dels llocs, sempre es diu que cada lloc té una llum especial, el que hi ha són hores de llum millors segons l’època de l’any o l’hora del dia. A Palma m’agrada la llum de tardor i d’hivern, que coincideix amb la soledat dels espais i creen una atmosfera familiar però estranya. També l’atmosfera de primavera, amb el seu toc optimista, em sembla bonica.

Palma és viva a l’estiu, però també la resta de l’any. Què recomanaries fer als qui la visiten a l’hivern, a la primavera i a la tardor?

A la tardor sortir per la Costa Nord, a l’hivern anar al Cinema Ciutat, i a la primavera passejar pel nucli antic a primera hora del matí.

Si haguessis de triar un racó de Palma, amb quin et quedaries?

La Sifoneria a Gomila.

texto cookies